Buitengewoon secundair onderwijs: scholen met aanmelding

Text

Hoe schrijf je je kind in in een school voor buitengewoon secundair onderwijs (BuSO) met een aanmeldingsprocedure? Op deze pagina lees je hoe en wanneer je dit doet:

Start- en einddatum

Titel
Vrije inschrijvingen
Meer info

Voor welke scholen moet je aanmelden?

In volgende scholen moet je je kind aanmelden voor je het kunt inschrijven, afhankelijk van het aanbod:

  • BuSO Cardijnschool (Anderlecht)
   • Voor het 1ste jaar: OV3 – type basisaanbod (observatiejaar)
   • Voor het aanbod in OV1 en OV2
  •  GO! BuSO Vila’Ket (Neder-Over-Heembeek)
   • Voor het volledige aanbod
  • Kasterlinden BuSO (Sint-Agatha-Berchem)
   • Voor het 1ste jaar: OV2 en OV3 – type 7 taal, type 7 gehoor en type 9 ASS
  • KoninkIijk Instituut Woluwe BuSO (Sint-Lambrechts-Woluwe)
   • Voor het 1ste jaar: OV4 – type 9 ASS

  Contacteer de school voor meer informatie. De contactgegevens van de BuSO-scholen en meer informatie over hun aanbod vind je via de scholenzoeker.

  Terug naar boven

  Wanneer inschrijven?

  Timeline
  Inschrijven in het buitengewoon secundair onderwijs met aanmelding 2024-2025
  Items
  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Bereid je voor
  Beschrijving

  Bereid je aanmelding goed voor: leer de scholen kennen, informeer je over de procedure en verzamel de nodige documenten. Contacteer het CLB voor hulp. Meer informatie over wat je kunt doen om je voor te bereiden.

  Broers, zussen en kinderen van personeel hebben voorrang maar melden op hetzelfde moment aan als de andere kinderen. Meer informatie over de voorrang.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Meld je kind aan
  Beschrijving

  Je moet je kind altijd eerst aanmelden in deze BuSO-scholen. Daarna kun je je kind pas effectief inschrijven. Aanmelden doe je samen met het CLB, op de BuSO-school van je eerste keuze of op je huidige BuBaO-school. Sommige kinderen hebben voorrang. Ook broers, zussen en kinderen van personeel melden in deze periode aan.

  Lees hier hoe je je kind aanmeldt.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Schrijf je aangemelde kind in
  Beschrijving

  Op 27.03.2024 krijg je een toewijzingsbericht. Daarin staat of je kind een plaats heeft of niet. Heb je een plaats? De school contacteert je voor een afspraak om je kind in te schrijven tussen 15.04.2024 en 07.05.2024. Ga naar de school en schrijf je kind in. Doe je dat niet, dan verlies je de gereserveerde plaats. Heb je geen plaats? Dan sta je op de wachtlijst van de school. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt.

  Heb je geen plaats of heb je je kind niet aangemeld? Dan kun je je kind ook nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode vanaf 14.05.2024, in de scholen waar er nog plaats is.

  Lees hier hoe je je kind inschrijft.

  Start- en einddatum

  Titel
  Vrije inschrijvingen
  Beschrijving

  Zoek je nog een vrije plaats in een BuSO-school voor het schooljaar 2024-2025? Of wil je je kind op de wachtlijst van een school laten plaatsen? Dat kan tijdens de vrije inschrijvingsperiode, die start op 14.05.2024 (9 uur). Ga naar de school om je kind in te schrijven.

  Opgelet! Tijdens de vrije inschrijvingsperiode gebeuren de inschrijvingen chronologisch: wie eerst komt, krijgt als eerste een plaats. Er geldt ook geen voorrang meer.

  Start- en einddatum

  Titel
  Start schooljaar 2024-2025
  Beschrijving

  Zoek je nog een vrije plaats in een BuSO-school voor het schooljaar 2024-2025? Contacteer de school waar je je kind wil inschrijven. Is er nog plaats? Schrijf je kind in.

  Staat je kind al op een wachtlijst? De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. De wachtlijst is geldig tot en met 07.10.2024.

  Blijf op de hoogte

  Text

  Wil je op de hoogte blijven van de inschrijvingsprocedure voor het buitengewoon secundair onderwijs voor 2024-2025? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

  Je privacy

  Hoe inschrijven?

  Stap 1: Bereid je voor

  Om in te schrijven in deze BuSO-scholen moet je je kind eerst aanmelden. Bereid je aanmelding goed voor:

  1. Leer de scholen en hun aanbod kennen.
  2. Informeer je over de procedure.
  3. Ga na of je kind voorrang heeft.
  4. Verzamel de nodige documenten.
  5. Bekijk het overzicht vrije plaatsen.

  Meer informatie en tips over hoe je je aanmelding kunt voorbereiden.

  Stap 2: Meld je kind aan

  Om in te schrijven in deze BuSO-scholen moet je je kind eerst aanmelden. Een aanmelding is geen inschrijving. Aanmelden betekent dat je als ouder opgeeft voor welke scholen je interesse hebt. Na de aanmeldingsperiode verdeelt de computer de aangemelde leerlingen over de vrije plaatsen. Pas dan weet je in welke school je kunt inschrijven. 

  Broers, zussen en kinderen van personeel hebben voorrang maar melden op hetzelfde moment aan als de andere kinderen.

  Aanmelden doe je vanaf 01.03.2024 (9 uur) tot 14.03.2024 (16 uur). Aanmelden doe je samen met het CLB, op de BuSO-school van je eerste keuze of op je huidige BuBaO-school. Het moment van aanmelden speelt geen rol. Het is niet zo dat de eerste die aanmeldt als eerste een plaats krijgt. Het is wel belangrijk dat je je kind aanmeldt tijdens deze periode.

  Meer informatie over hoe je moet aanmelden.

  Stap 3: Schrijf je kind in

  Na de aanmelding ontvang je een toewijzingsbericht. Hierin staat of je kind een plaats heeft of niet. Heb je een plaats? De school contacteert je voor een afspraak om je kind in te schrijven tussen 15.04.2024 en 07.05.2024. Ga naar de school en schrijf je kind in. Doe je dat niet, dan verlies je de gereserveerde plaats. Heb je geen plaats? Dan komt je kind automatisch op de wachtlijst. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. 

  Let op: je inschrijving is pas definitief als je kind bij de start van het schooljaar aan de toelatingsvoorwaarden voldoet. Bezorg de school dus zo snel mogelijk het verslag voor het buitengewoon onderwijs. Contacteer daarvoor je CLB.

  Meer informatie over inschrijven na een aanmelding en over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.

  Terug naar boven

  Wie heeft voorrang?

  Tijdens de aanmeldingsperiode is er voorrang voor:

  • Broers, zussen en kinderen van personeel
  • kinderen met minstens één Nederlandstalige ouder (55% van de plaatsen)
  • kinderen uit de school voor buitengewoon basisonderwijs van dezelfde campus (zolang er plaats is)

  Ga na of je kind voorrang heeft en verzamel de nodige documenten. Meer informatie over de voorrang.

  Terug naar boven

  Wat als je geen plaats hebt?

  Heb je je kind aangemeld maar heb je geen plaats? Dan komt je kind op de wachtlijst terecht. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. Je kunt je kind ook nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode. 

  Heb je je kind niet aangemeld? Dan kun je je kind nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode in de scholen waar nog plaats is. De vrije inschrijvingsperiode start op 14.05.2023 (9 uur)

  Meer informatie over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.

  Terug naar boven