Secundair onderwijs: 1ste leerjaar

Start- en einddatum

Titel
Vrije inschrijvingen
Meer info

Infofilmpje over de procedure

Hoe schrijf je je kind in in het 1ste leerjaar A en het 1ste leerjaar B van een Nederlandstalige secundaire school in Brussel? Bekijk het stap voor stap in dit filmpje.

Het filmpje heeft ondertitels in het Nederlands, Frans of Engels. Klik rechts onderaan op de CC-knop om de ondertitels te tonen.

Terug naar boven

Welke kinderen moet je inschrijven?

Naar het 1ste leerjaar A of B

Na de lagere school gaat je kind naar het 1ste leerjaar van het secundair onderwijs. Je schrijft je kind in voor 1A of voor 1B. Je kind kan starten in het 1A als het een getuigschrift basisonderwijs heeft. Heeft je kind geen getuigschrift basisonderwijs? Dan kan je kind starten in 1B. 1B is voor jongeren die liever al doende leren of voor jongeren met een leerachterstand.

Weet je nog niet of je kind zal starten in 1A of in 1B? Dan kun je voor beide aanmelden. Meer informatie over 1A en 1B

Broers, zussen en kinderen van personeel

Heb je al een kind op een Nederlandstalige school in Brussel en wil je een broer of zus inschrijven in dezelfde school? Werk je op een Nederlandstalige school in Brussel? Dan is de procedure dezelfde als die voor andere kinderen: je meldt je kind eerst online aan voor je het kunt inschrijven. Je kind heeft voorrang op de andere kinderen wanneer je aanmeldt voor die school.

  Van school veranderen

  Verandert je kind van school ...

  • bij de start van een nieuw schooljaar? Dan moet je je kind opnieuw aanmelden, voor je het kunt inschrijven in een nieuwe school.
  • tijdens het schooljaar? Contacteer dan de nieuwe school en vraag of er nog plaats is. 

  Terug naar boven

  Wanneer inschrijven?

  Timeline
  Inschrijven in het 1ste leerjaar secundair onderwijs 2024-2025
  Items
  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Bereid je voor
  Beschrijving

  Bereid je aanmelding goed voor: leer scholen kennen, informeer je over de procedure en verzamel de nodige documenten. Meer informatie over wat je kunt doen om je voor te bereiden.

  Broers, zussen en kinderen van personeel hebben voorrang maar melden op hetzelfde moment aan als de andere kinderen. Meer informatie over de voorrang.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Neem deel aan een online infomoment
  Beschrijving

  Tijdens een infomoment krijg je informatie over de inschrijvingsprocedure in het 1ste  leerjaar A en B van het secundair onderwijs. Deze momenten gaan online door op 19.03.2024 (19 uur) en 21.03.2024 (19 uur). Het LOP Brussel Secundair Onderwijs organiseert de infomomenten.

  Lees hier hoe je deelneemt aan een infomoment.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Meld je kind online aan
  Beschrijving

  Wil je je kind inschrijven in het 1ste leerjaar van een Nederlandstalige secundaire school in Brussel? Dan moet je het altijd eerst online aanmelden. Meld je kind aan vanaf 25.03.2024 (10 uur) tot 19.04.2024 (16 uur). Sommige kinderen hebben voorrang. Ook broers, zussen en kinderen van personeel melden in deze periode aan.

  Lees hier hoe je je kind aanmeldt.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Schrijf je aangemelde kind in
  Beschrijving

  Op 13.05.2024 krijg je een toewijzingsbericht via e-mail. Daarin staat of je kind een plaats heeft of niet. Heb je een plaats? De school contacteert je voor een afspraak om je kind in te schrijven tussen 14.05.2024 en 10.06.2024. Ga naar de school en schrijf je kind in. Doe je dat niet, dan verlies je de gereserveerde plaats. Heeft je kind geen plaats? Dan sta je op de wachtlijst van de school. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt.

  Heb je geen plaats of heb je je kind niet aangemeld? Dan kun je je kind nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode vanaf 14.05.2024, in de scholen waar er nog plaats is.

  Lees hier hoe je je kind inschrijft.

  Start- en einddatum

  Titel
  Vrije inschrijvingen
  Beschrijving

  Zoek je nog een vrije plaats in een school voor het schooljaar 2024-2025? Of wil je je kind op de wachtlijst van een school laten plaatsen? Dat kan tijdens de vrije inschrijvingsperiode. Die start op 14.05.2024 (9 uur). Ga naar de school om je kind in te schrijven.

  Opgelet! Tijdens de vrije inschrijvingsperiode gebeuren de inschrijvingen chronologisch: wie eerst komt, krijgt als eerste een plaats. Er geldt ook geen voorrang meer.

  Bekijk waar er nog vrije plaatsen zijn: is er nog plaats in 1A of 1B in de scholen waarvoor je je kind wilt inschrijven?

  Start- en einddatum

  Titel
  Start schooljaar 2024-2025
  Beschrijving

  Zoek je nog een vrije plaats in een school voor het schooljaar 2024-2025? Contacteer de school waar je je kind wilt inschrijven. Is er nog plaats? Schrijf je kind in.

  Staat je kind al op een wachtlijst? De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. De wachtlijst is geldig tot en met 07.10.2024.

  Blijf op de hoogte

  Text

  Wil je op de hoogte blijven van de inschrijvingsprocedure voor het 1ste leerjaar van het secundair onderwijs voor 2024-2025? Geef dan hieronder je e-mailadres en/of gsm-nummer op. Via e-mail krijg je informatie tijdens de volledige inschrijvingsprocedure, via SMS krijg je een herinnering bij de start van de aanmeldingen.

  Alleen Belgische nummers zijn toegelaten.
  Je privacy

  Hoe inschrijven?

  Stap 1: Bereid je voor

  Wil je je kind inschrijven in het 1ste leerjaar van een secundaire school voor het schooljaar 2024-2025? Dan moet je je kind altijd eerst aanmelden. Bereid je aanmelding goed voor:

  1. Maak een lijstje met de scholen van je keuze.
  2. Informeer je over de procedure.
  3. Ga na of je kind voorrang heeft.
  4. Verzamel de nodige documenten.
  5. Bekijk het overzicht vrije plaatsen.

  Meer informatie en tips over hoe je je aanmelding kunt voorbereiden.

  Stap 2: Meld je kind aan

  Om in te schrijven in het 1ste leerjaar van een secundaire school moet je je kind eerst aanmelden. Een aanmelding is geen inschrijving. Aanmelden betekent dat je als ouder digitaal opgeeft voor welke scholen je interesse hebt. Na de aanmeldingsperiode verdeelt de computer de aangemelde leerlingen over de vrije plaatsen. Pas dan weet je in welke school je kunt inschrijven.

  Broers, zussen en kinderen van personeel hebben voorrang maar melden op hetzelfde moment aan als de andere kinderen.

  Aanmelden doe je vanaf 25.03.2024 (10 uur) tot 19.04.2024 (16 uur). Ga naar inschrijveninbrussel.be en de online aanmeldapplicatie en meld je kind aan. Het moment van aanmelden speelt geen rol. Het is niet zo dat de eerste die aanmeldt als eerste een plaats krijgt. Het is wel belangrijk dat je je kind aanmeldt tijdens deze periode. 

  Meer informatie over hoe je moet aanmelden.

  Stap 3: Schrijf je kind in

  Na de aanmelding krijg je een toewijzingsbericht. Hierin staat of je kind een plaats heeft of niet. Heb je een plaats? De school contacteert je voor een afspraak om je kind in te schrijven tussen 14.05.2024 en 10.06.2024. Doe je dat niet, dan verlies je de gereserveerde plaats. Heb je geen plaats? Dan komt je kind automatisch op de wachtlijst. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt.

  Meer informatie over inschrijven na een aanmelding en over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.

  Terug naar boven

  Wie heeft voorrang?

  Tijdens de aanmeldingsperiode is er voorrang voor:

  • broers, zussen en kinderen van personeel
  • kinderen met minstens één Nederlandstalige ouder (65% van de plaatsen)
  • kinderen die vanaf de start van de leerplicht Nederlandstalig basisonderwijs gevolgd hebben (15% van de plaatsen)
  • leerlingen met een GOK- of niet-GOK-profiel (20% van de plaatsen)

  Ga na of je kind voorrang heeft, verzamel de nodige documenten en vink de voorrang aan bij de aanmelding. Je kunt er ook voor kiezen om geen voorrang aan te duiden. Meer informatie over de voorrang.

  Terug naar boven

  Wat als je geen plaats hebt?

  Heb je je kind aangemeld maar heb je geen plaats? Dan komt je kind op de wachtlijst terecht. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. Je kunt je kind ook nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode.

  Heb je je kind niet aangemeld? Dan kun je je kind nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode in de scholen waar er nog plaats is. De vrije inschrijvingsperiode start op 14.05.2024 (9 uur). Bekijk het overzicht vrije plaatsen om te weten in welke scholen nog plaats is.

  Meer informatie over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.

  Terug naar boven