Basisonderwijs (kleuter- en lager onderwijs)

Start- en einddatum

>

Titel
Schrijf je aangemelde kind in
Meer info

Infofilmpje over de procedure

Hoe schrijf je je kind in in een Nederlandstalige kleuter- of lagere school in Brussel? Dit filmpje toont de procedure stap voor stap. Inschrijven voor de instapklas doe je op dezelfde manier.

Het filmpje heeft ondertitels in het Nederlands, Frans of Engels. Klik rechts onderaan op de CC-knop om de ondertitels te tonen.

Terug naar boven

Welke kinderen moet je inschrijven?

Eerste keer naar school (instapklas)

Kinderen kunnen naar de kleuterschool vanaf 2,5 jaar. Ze kunnen elk jaar starten op verschillende instapmomenten. Is je kind geboren in 2022? Dan mag het vanaf 2024 naar school. Schrijf het nu al in, ook al start het pas in september 2025. Meer informatie over de instapmomenten

Heb je een jonger kind, dat geboren is in 2023 of later? Lees hier wanneer je je kind kan inschrijven.

Naar het eerste leerjaar

Gaat je kind van de 3de kleuterklas naar het 1ste leerjaar? In sommige scholen moet je je kind opnieuw inschrijven, ook al blijft het in dezelfde school. Informeer op tijd bij de directie van de school of kijk in het schoolreglement.

Er zijn ook toelatingsvoorwaarden voor de lagere school. Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

  Van school veranderen

  Verandert je kind van school ...

  • bij de start van een nieuw schooljaar? Dan moet je je kind opnieuw aanmelden, voor je het kunt inschrijven in een nieuwe school. 
  • tijdens het schooljaar? Contacteer dan de nieuwe school en vraag of er nog plaats is. 

  Terug naar boven

  Wanneer inschrijven?

  Timeline
  Inschrijven in het basisonderwijs 2024-2025
  Items
  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Bereid je voor
  Beschrijving

  Bereid je aanmelding goed voor: leer scholen kennen, informeer je over de procedure en verzamel de nodige documenten. Meer informatie over wat je kunt doen om je voor te bereiden.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Meld broers, zussen en kinderen van personeel aan
  Beschrijving

  Heb je al een kind in een Nederlandstalige school in Brussel? Of werk je op de school waar je je kind wilt inschrijven? Dan heb je voorrang. Je moet je kind wel eerst online aanmelden voor je het kunt inschrijven. Doe dit vanaf 08.01.2024 (10 uur) tot 19.01.2024 (12 uur).

  Lees hier hoe je je kind aanmeldt.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Schrijf aangemelde broers, zussen en kinderen van personeel in
  Beschrijving

  Op 23.01.2024 krijg je een toewijzingsbericht. Daarin staat of je kind een plaats heeft in de school of niet. Heb je een plaats? Ga naar de school vanaf 24.01.2024 (10 uur) tot en met 07.01.2024 (12 uur) en schrijf je kind in. Heeft je kind geen plaats? Dan sta je op de wachtlijst van de school. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. Je kunt je kind ook nog aanmelden voor andere scholen tijdens de aanmeldperiode voor alle kinderen. Je hebt dan geen voorrang meer.

  Lees hier hoe je je kind inschrijft.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Neem deel aan een online infomoment
  Beschrijving

  Tijdens een infomoment krijg je informatie over de inschrijvingsprocedure in het kleuter- en lager onderwijs. Deze momenten gaan online door op 05.02.2024 (19.30 uur) en 08.02.2024 (19.30 uur). Het LOP Brussel Basisonderwijs organiseert de infomomenten.

  Lees hier hoe je deelneemt aan een infomoment.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Meld je kind online aan
  Beschrijving

  Je moet je kind eerst online aanmelden. Daarna kun je je kind pas effectief inschrijven in een kleuter- of lagere school. Meld je kind aan vanaf 27.02.2024 (10 uur) tot 19.03.2024 (16 uur). Sommige kinderen hebben voorrang. Is je kind geboren in 2022? Meld het nu al aan, ook als het pas naar school gaat in september 2025.

  Heb je een broer, zus of kind van personeel niet ingeschreven tijdens de voorrangsperiode? Dan kun je het nog aanmelden in deze periode. Je hebt dan geen voorrang meer.

  Lees hier hoe je je kind aanmeldt.

  Start- en einddatum

  >

  Titel
  Schrijf je aangemelde kind in
  Beschrijving

  Op 16.04.2024 krijg je een toewijzingsbericht via e-mail. Daarin staat of je kind een plaats heeft of niet. Heb je een plaats? Ga naar de school vanaf 22.04.2024 (8 uur) tot 13.05.2024 (16 uur) en schrijf je kind in. Doe je dat niet, dan verlies je de gereserveerde plaats. Heeft je kind geen plaats? Dan sta je op de wachtlijst van de school. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt.

  Heb je geen plaats of heb je je kind niet aangemeld? Dan kun je je kind ook nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode vanaf 23.05.2024, in de scholen waar er nog plaats is.

  Lees hier hoe je je kind inschrijft.

  Start- en einddatum

  Titel
  Vrije inschrijvingen
  Beschrijving

  Zoek je nog een vrije plaats in een school voor het schooljaar 2024-2025? Of wil je je kind op de wachtlijst van een school laten plaatsen? Dat kan tijdens de vrije inschrijvingsperiode. Die start op 23.05.2024 (9 uur). Ga naar de school om je kind in te schrijven.

  Opgelet! Tijdens de vrije inschrijvingsperiode gebeuren de inschrijvingen chronologisch: wie eerst komt, krijgt als eerste een plaats. Er geldt geen voorrang meer.

  Bekijk hoeveel vrije plaatsen er nog zijn: is er nog plaats in de scholen waarvoor je je kind wilt inschrijven?

  Start- en einddatum

  Titel
  Start schooljaar 2024-2025
  Beschrijving

  Zoek je nog een vrije plaats in een school voor het schooljaar 2024-2025? Contacteer de school waar je je kind wilt inschrijven. Is er nog plaats? Schrijf je kind in.

  Staat je kind al op een wachtlijst? De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. De wachtlijst is geldig tot en met 07.10.2024. Voor kinderen geboren in 2022 is de wachtlijst geldig tot en met 30.06.2025.

  Blijf op de hoogte

  Text

  Wil je op de hoogte blijven van de inschrijvingsprocedure voor het kleuter- en lager onderwijs voor 2024-2025? Geef dan hieronder je e-mailadres en/of gsm-nummer op. Via e-mail krijg je informatie tijdens de volledige inschrijvingsprocedure, via SMS krijg je een herinnering bij de start van de aanmeldingen.

  Alleen Belgische nummers zijn toegelaten.
  Je privacy

  Hoe inschrijven?

  Vooraf: broers, zussen en kinderen van personeel schrijven eerst in

  Broers, zussen en kinderen van personeel schrijven in vóór alle andere kinderen. Zij moeten eerst aanmelden voor de school waar ze voorrang hebben. Daarna kunnen ze pas effectief inschrijven. Dit gebeurt in drie stappen:

  Stap 1: Bereid je voor
   

  • Contacteer de school en informeer je over de procedure.
  • Ga na of je kind ook andere voorrangen heeft en verzamel de nodige documenten.
  • Bekijk het overzicht vrije plaatsen.

  Stap 2: Meld broer, zus of kind van personeel aan

  Aanmelden doe je vanaf 08.01.2024 (10 uur) tot 19.01.2024 (12 uur). Contacteer de school waar je voorrang hebt en meld je kind aan. Meld zeker aan tijdens deze periode, nadien heb je geen voorrang meer als broer, zus of kind van personeel. 

  Stap 3: Schrijf broer, zus of kind van personeel in

  Op 23.01.2024 krijg je een bericht of je een plaats hebt. Heb je een plaats? Ga naar de school vanaf 24.01.2024 (10 uur) tot 07.02.2024 (12 uur) en schrijf je kind in. Doe je dat niet, dan verlies je de gereserveerde plaats. Heb je geen plaats? Dan komt je kind automatisch op de wachtlijst. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt.

  Heb je geen plaats? Of ben je vergeten aanmelden? Dan kun je je kind nog aanmelden tijdens de aanmeldingsperiode voor alle kinderen. Je hebt dan geen voorrang meer als broer, zus of kind van personeel. Meer informatie over hoe je moet aanmelden tijdens de aanmeldperiode voor alle kinderen.

  Terug naar boven

  Andere kinderen inschrijven

  Na de broers, zussen en kinderen van personeel kunnen alle andere kinderen zich inschrijven. Om in te schrijven in een kleuter- of lagere school moet je je kind eerst online aanmelden. Daarna kun je het pas effectief inschrijven. Dit gebeurt in 3 stappen:

  Stap 1: Bereid je voor
   

  1. Maak een lijstje met de scholen van je keuze.
  2. Informeer je over de procedure.
  3. Ga na of je kind voorrang heeft.
  4. Verzamel de nodige documenten.
  5. Bekijk het overzicht vrije plaatsen.

  Meer informatie en tips over hoe je je aanmelding kunt voorbereiden.

  Stap 2: Meld je kind aan

  Om in te schrijven in een kleuter- of lagere school moet je je kind eerst online aanmelden. Een aanmelding is geen inschrijving. Aanmelden betekent dat je als ouder digitaal opgeeft voor welke scholen je interesse hebt. Na de aanmeldingsperiode verdeelt de computer de aangemelde leerlingen over de vrije plaatsen. Pas dan weet je in welke school je kunt inschrijven.

  Aanmelden doe je vanaf 27.02.2024 (10 uur) tot 19.03.2024 (16 uur). Ga naar inschrijveninbrussel.be en de online aanmeldapplicatie en meld je kind aan. Het moment van aanmelden speelt geen rol. Het is niet zo dat de eerste die aanmeldt als eerste een plaats krijgt. Het is wel belangrijk dat je je kind aanmeldt tijdens deze periode. 

  Meer informatie over hoe je moet aanmelden.

  Stap 3: Schrijf je kind in

  Na de aanmelding krijg je een toewijzingsbericht. Hierin staat of je kind een plaats heeft of niet. Heb je een plaats? Ga naar de school waar je een plaats kreeg en schrijf je kind in. Doe dit vanaf 22.04.2024 (8 uur) tot 13.05.2024 (16 uur). Doe je dat niet, dan verlies je de gereserveerde plaats. Heb je geen plaats? Dan komt je kind automatisch op de wachtlijst. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt.

  Meer informatie over inschrijven na een aanmelding en over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.

  Terug naar boven

  Wie heeft voorrang?

  Broers, zussen en kinderen van personeel kunnen als eerste inschrijven. Tijdens de aanmeldingsperiode voor alle kinderen is er voorrang voor:

  • kinderen met minstens één Nederlandstalige ouder (65% van de plaatsen)
  • kinderen met een GOK- of niet-GOK-profiel (20% van de plaatsen)

  Ga na of je kind voorrang heeft, verzamel de nodige documenten en vink de voorrang aan bij de aanmelding. Je kunt er ook voor kiezen om geen voorrang aan te duiden.

  Meer informatie over de voorrang.

  Terug naar boven

  Wat als je geen plaats hebt?

  Heb je je kind aangemeld maar heb je geen plaats? Dan komt je kind op de wachtlijst terecht. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. Je kunt je kind ook nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode.

  Heb je je kind niet aangemeld? Dan kun je je kind nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode in de scholen waar er nog plaats is. De vrije inschrijvingsperiode start op 23.05.2024 (9 uur). Bekijk het overzicht vrije plaatsen om te weten in welke scholen nog plaats is.

  Meer informatie over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.

  Terug naar boven