Secundair onderwijs: hogere jaren en duaal leren

Start- en einddatum

>

Titel
Bereid je voor
Meer info
Start- en einddatum

Titel
Schrijf je kind in (met voorrang Nederlandstalige ouder)
Meer info

Welke kinderen moet je inschrijven?

Overstap naar duaal leren (leren en werken)

Stapt je kind over naar duaal leren …

  • bij de start van een nieuw schooljaar? Dan moet je je kind inschrijven in een Centrum voor Leren en Werken (CLW) of in de Leertijd van SYNTRA Brussel.
  • tijdens het schooljaar? Contacteer dan de nieuwe school of het nieuwe centrum en vraag of er nog plaats is. 

Meer informatie over duaal leren

Van school veranderen

Verandert je kind van school …

  • bij de start van een nieuw schooljaar? Dan moet je je kind opnieuw inschrijven.
  • tijdens het schooljaar? Contacteer dan de nieuwe school en vraag of er nog plaats is. 

Terug naar boven

Wanneer inschrijven?

Timeline
Inschrijven in de hogere jaren van het secundair onderwijs en duaal leren 2024-2025
Items
Start- en einddatum

>

Titel
Bereid je voor
Beschrijving

Bereid je inschrijving goed voor: leer scholen kennen, informeer je over de procedure en verzamel de nodige documenten. Contacteer de school vooraf en vraag hoe je je kind moet inschrijven. Inschrijven doe je vanaf 27.05.2024.

Meer informatie over wat je kunt doen om je voor te bereiden.

Start- en einddatum

Titel
Schrijf je kind in (met voorrang Nederlandstalige ouder)
Beschrijving

Om je kind in te schrijven in het 2de, 3de, 4de, 5de, 6de of 7de leerjaar van een secundaire school of in duaal leren, schrijf je rechtstreeks in bij de school. Is er nog plaats in de school en de studierichting waarvoor je je kind wilt inschrijven? Contacteer de school vooraf en vraag hoe je je kind moet inschrijven. Inschrijven doe je vanaf 27.05.2024 (9 uur).

Heeft een school nog vrije plaatsen voor leerlingen met minstens één Nederlandstalige ouder? Dan hebben deze leerlingen voorrang als ze inschrijven van 27.05.2024 tot en met 30.05.2024. Na 30.05.2024 hebben deze leerlingen geen voorrang meer. 

De inschrijvingen gebeuren chronologisch: wie eerst komt, krijg als eerste een plaats. Is er geen plaats? Je kunt je kind ook op de wachtlijst laten plaatsen. 

Lees hier hoe je je kind inschrijft.

Start- en einddatum

Titel
Start schooljaar 2024-2025
Beschrijving

Zoek je nog een vrije plaats in een school voor het schooljaar 2024-2025? Contacteer de school waar je je kind wilt inschrijven. Is er nog plaats? Schrijf je kind in.

Staat je kind al op een wachtlijst? De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. De wachtlijst is geldig tot en met 07.10.2024.

Blijf op de hoogte

Text

Wil je op de hoogte blijven van de inschrijvingsprocedure voor het 2de tot en met het 7de leerjaar van het secundair onderwijs voor 2024-2025? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Je privacy

Hoe inschrijven?

Stap 1: Bereid je voor

Wil je je kind inschrijven in het 2de, 3de, 4de, 5de, 6de of 7de leerjaar van een secundaire school of in duaal leren voor het schooljaar 2024-2025? Bereid je inschrijving goed voor:

  1. Leer de scholen kennen: welke school past bij jouw kind? Deze tips helpen je verder.
  2. Informeer je over de procedure: lees aandachtig de brochure (beschikbaar in 8 talen) of de informatie op deze website.
  3. Ga na of je kind voorrang heeft.
  4. Verzamel de nodige documenten.
  5. Bekijk in welke scholen er nog vrije plaatsen zijn: is er plaats in de school waar je je kind wilt inschrijven?
  6. Contacteer de school vooraf en vraag hoe je je kind moet inschrijven.

Stap 2: Schrijf je kind in

Om je kind in te schrijven in het 2de, 3de, 4de, 5de, 6de of 7de leerjaar van een secundaire school of in duaal leren, schrijf je rechtstreeks in bij de school. Je moet je kind dus niet eerst aanmelden.

Bekijk het overzicht vrije plaatsen (beschikbaar vanaf 22.05.2024). Is er nog plaats in de school en de studierichting waarvoor je je kind wilt inschrijven? Ga naar de school vanaf 27.05.2024 (9 uur) en schrijf je kind in.

Heeft een school nog vrije plaatsen voor leerlingen met minstens één Nederlandstalige ouder? Dan hebben deze leerlingen voorrang als ze inschrijven vanaf 27.05.2024 tot en met 30.05.2024, zolang de school vrije plaatsen heeft voor deze voorrangsgroep. Na 30.05.2024 hebben deze leerlingen geen voorrang meer. Meer informatie over de voorrang.

Alle inschrijvingen gebeuren chronologisch. Dus wie eerst komt, krijgt eerst een plaats. Heeft een school geen plaats meer? Meer informatie over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.

Terug naar boven

Wie heeft voorrang?

Kinderen met minstens één Nederlandstalige ouder krijgen voorrang (voor 55% van de plaatsen) in scholen die nog plaats hebben voor deze leerlingen als ze inschrijven vanaf 27.05.2024 tot en met 30.05.2024.

Er is geen voorrang voor broers, zussen en kinderen van personeel of voor leerlingen met een GOK- of niet-GOK-profiel in de hogere leerjaren van het secundair.

Ga na of je kind voorrang heeft en verzamel de nodige documenten. Meer informatie over de voorrang.

Terug naar boven

Wat als je geen plaats hebt?

Heeft een school geen plaats meer? Vraag dan een weigeringsdocument aan de school. Zo kom je op de wachtlijst. De school contacteert je als er een plaats vrijkomt. Meer informatie over de wachtlijst

Terug naar boven