Buitengewoon secundair onderwijs: scholen zonder aanmelding

Start- en einddatum

Titel
Vrije inschrijvingen
Meer info

In welke scholen kun je rechtstreeks inschrijven?

In volgende scholen kun je je kind rechtstreeks inschrijven, afhankelijk van het aanbod:

 • BuSO Cardijnschool (Anderlecht)
  • Voor het aanbod in OV3 – type basisaanbod (behalve voor het observatiejaar)
 • BuSO Cardijnschool-Inkendaal (ziekenhuisschool Jette)
  • Voor het volledige aanbod
 • BuSO Ganspoel (Sint-Lambrechts-Woluwe)
  • Voor het volledige aanbod
 • Kasterlinden BuSO (Sint-Agatha-Berchem)
  • Voor het 1ste jaar: OV1 – type 6 visus, type 7 taal en type 7 gehoor
  • Voor het aanbod in de hogere jaren
 • Koninklijk Instituut Woluwe BuSO (Sint-Lambrechts-Woluwe)
  • Voor het 1ste jaar: OV1 en OV4 – type 6 visus
  • Voor het aanbod in de hogere jaren
 • Zaveldal BuSO (Brussel)
  • Voor het volledige aanbod

Contacteer de school voor meer informatie. De contactgegevens van de BuSO-scholen en meer informatie over hun aanbod vind je via de scholenzoeker.

Terug naar boven

Wanneer inschrijven?

Timeline
Inschrijven in het buitengewoon secundair onderwijs zonder aanmelding 2024-2025
Items
Start- en einddatum

>

Titel
Bereid je voor
Beschrijving

Bereid je goed voor: leer scholen kennen, informeer je over de procedure en verzamel de nodige documenten. Contacteer het CLB voor hulp. Meer informatie over wat je kunt doen om je voor te bereiden

Start- en einddatum

>

Titel
Schrijf broers, zussen en kinderen van personeel in
Beschrijving

Heb je al een kind op een BuSO-school? Of werk je op de school waar je je kind wil inschrijven? Dan heb je voorrang als je je kind inschrijft van 01.03.2024 tot en met 14.03.2024. Ga naar de school om je kind in te schrijven.

Lees hier hoe je je kind inschrijft.

Start- en einddatum

>

Titel
Schrijf je kind in met voorrang Nederlandstalige ouder
Beschrijving

Kinderen met minstens één ouder die voldoende Nederlands spreekt, schrijven in zolang er plaatsen zijn voor deze voorrangsgroep. Ga naar de school vanaf 18.03.2024 tot en met 29.03.2024 en schrijf je kind in. 

Lees hier hoe je je kind inschrijft.

Start- en einddatum

>

Titel
Schrijf je kind in met campusvoorrang
Beschrijving

Gaat je kind nu al naar het buitengewoon basisonderwijs en gaat het volgend schooljaar naar het buitengewoon secundair onderwijs op dezelfde campus? Dan heeft je kind voorrang tijdens deze periode, zolang er plaats is. Ga naar de school van 22.04.2024 tot en met 07.05.2024 en schrijf je kind in. 

Lees hier hoe je je kind inschrijft.

Start- en einddatum

Titel
Vrije inschrijvingen
Beschrijving

Alle kinderen kunnen inschrijven Zoek je nog een vrije plaats in een BuSO-school voor het schooljaar 2024-2025? Of wil je je kind op de wachtlijst van een school laten plaatsen? Dat kan tijdens de vrije inschrijvingsperiode, die start op 14.05.2024 (9 uur).

Opgelet! Tijdens de vrije inschrijvingsperiode geldt er geen voorrang meer.

Is er geen plaats? Je kan je kind ook op de wachtlijst laten plaatsen.

Start- en einddatum

Titel
Start schooljaar 2024-2025
Beschrijving

Zoek je nog een vrije plaats in een BuSO-school voor het schooljaar 2024-2025? Contacteer de school waar je je kind wil inschrijven. Is er nog plaats? Schrijf je kind in.

Staat je kind op een wachtlijst? De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. De wachtlijst is geldig tot en met 07.10.2024.

Blijf op de hoogte

Text

Wil je op de hoogte blijven van de inschrijvingsprocedure voor het buitengewoon secundair onderwijs voor 2024-2025? Geef dan hieronder je e-mailadres op.

Je privacy

Hoe inschrijven?

Vooraf: broers, zussen en kinderen van personeel schrijven eerst in

Broers, zussen en kinderen van personeel schrijven in vóór alle andere kinderen. Ga naar de school vanaf 01.03.2024 tot 14.03.2024 en schrijf je kind in. Meer informatie over de voorrang.

Geen plaats of vergeten inschrijven? In een school zonder aanmelding kan je nog inschrijven samen met alle andere kinderen. Je hebt dan geen voorrang meer.

Stap 1: Bereid je voor

Na de broers, zussen en kinderen van personeel kunnen alle andere kinderen zich inschrijven. Ga naar de school om je kind in te schrijven. Bereid je inschrijving goed voor:

 1. Leer de scholen kennen. Elke school biedt een aantal specifieke types en opleidingsvormen aan. Informeer bij de directie of de zorgcoördinator van de school. Ook het CLB helpt je hierbij.
 2. Informeer je over de procedure: lees aandachtig de brochure (beschikbaar in 8 talen) of de informatie op deze website.
 3. Ga na of je kind voorrang heeft.
 4. Verzamel de nodige documenten.

Stap 2: Schrijf je kind in

Om je kind in te schrijven in een BuSO-school zonder aanmelding, schrijf je rechtstreeks in bij de school. Je moet je kind dus niet eerst aanmelden. Ga naar de school en schrijf je kind in. Er zijn drie inschrijfperiodes:

 • vanaf 18.03.2024 (9 uur) tot 29.03.2024 (16 uur): tijdens deze periode krijgen leerlingen met minstens één Nederlandstalige ouder voorrang zolang er plaatsen zijn voor kinderen met een Nederlandstalige ouder.
 • vanaf 22.04.2024 (9 uur) tot 07.05.2024 (16 uur): tijdens deze periode krijgen leerlingen van dezelfde campus buitengewoon basisonderwijs voorrang, zolang er plaats is.
 • vanaf 14.05.2024 (9 uur): vrije inschrijvingen voor alle kinderen. Let op: er geldt geen voorrang meer tijdens deze periode.

Meer informatie over de voorrang.

Let op: je inschrijving is pas definitief als je kind bij de start van het schooljaar aan de toelatingsvoorwaarden voldoet. Bezorg de school dus zo snel mogelijk het verslag voor het buitengewoon onderwijs. Contacteer daarvoor je CLB.

Heeft een school geen plaats meer? Meer informatie over wat je kunt doen als je kind geen plaats heeft.

Terug naar boven

Wie heeft voorrang?

Broers, zussen en kinderen van personeel kunnen eerst inschrijven. Daarna is er voorrang voor kinderen met minstens één Nederlandstalige ouder (55% van de plaatsen) en voor kinderen uit de school voor buitengewoon basisonderwijs op dezelfde campus, zolang er plaats is.

Ga na of je kind voorrang heeft en verzamel de nodige documenten. Meer informatie over de voorrang.

Terug naar boven

Wat als je geen plaats hebt?

Heeft een school geen plaats meer? Vraag dan een weigeringsdocument aan de school. Zo komt je kind op de wachtlijst. De school contacteert je wanneer er een plaats vrijkomt. 

Je kunt je kind ook nog inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsperiode in de scholen waar er nog plaats is. De vrije inschrijvingsperiode start op 14.05.2024 (9 uur). Opgelet! De inschrijvingen gebeuren chronologisch. Dus wie eerst komt, krijgt eerst een plaats. Er geldt ook geen voorrang meer. 

Contacteer de school waar je je kind wilt inschrijven. Is er plaats? Schrijf je kind in. Is er geen plaats? Je kunt je kind tijdens deze periode ook op de wachtlijst laten plaatsen. Vraag hiervoor een weigeringsdocument aan de school. De school contacteert je als er een plaats vrij komt. 

Meer informatie over de wachtlijst

Terug naar boven