Scholen kiezen

Text

Hoe kies je een school voor je kind? Wat vind je belangrijk aan een school? Welke studierichting past bij jouw kind? Een school kiezen is soms moeilijk. Verzamel dus op tijd informatie over de Nederlandstalige scholen in Brussel. Op deze pagina lees je hoe je dit kan doen:

Hoe kies je scholen: 6 stappen

1. Zoek scholen

Via de scholenzoeker krijg je een overzicht van alle Nederlandstalige scholen in Brussel. Elke school heeft een fiche met praktische informatie. Je vindt deze informatie ook in de scholengids

2. Verzamel informatie over de scholen

Bekijk de website van de school, informeer je over het pedagogisch project, lees het schoolreglement… Bekijk eventueel het doorlichtingsverslag van de onderwijsinspectie. Praat ook met kinderen die al naar die school gaan en met hun ouders. Je kunt ook scholen bezoeken om ze beter te leren kennen.

3. Denk na over wat je belangrijk vindt aan een school

Bijvoorbeeld: is de school dichtbij? Wat is de pedagogische aanpak? Wat is de houding en de stijl van leerkrachten en directie? Hoe kan ik als ouder participeren? Is er opvang of studie voor en na de school? Zijn er schoolmaaltijden?

4. Bekijk hoeveel vrije plaatsen er zijn

Controleer of de scholen van je keuze nog vrije plaatsen hebben. 

5. Kies meerdere scholen

Maak een lijstje met meerdere scholen. Zeker bij de aanmelding is dat belangrijk: zo maak je meer kans op een plaats.

6. Bereid je voor

Bereid je aanmelding of inschrijving goed voor. Informeer je over de procedure. Ga na of je kind voorrang heeft en verzamel de nodige documenten. Meer informatie over hoe je je kunt voorbereiden.

Terug naar boven

Bezoek scholen

Wil je de scholen beter leren kennen? Kijk zeker op de website van de scholen. Daar staat hoe je ze kunt leren kennen: via een filmpje op de website, via telefonisch contact, via een individuele afspraak ...

Sommige scholen organiseren groepsbezoeken of infomomenten. Klik op de knop om naar het volledige overzicht van de activiteiten te gaan. 

Maak meer kans op een plaats

Wil je je kind inschrijven in een kleuter- of lagere school of in het 1ste leerjaar van een secundaire school? Dan moet je je kind eerst aanmelden. Of je kind een plaats krijgt, hangt af van verschillende factoren. De plaatsen worden verdeeld tussen de aangemelde kinderen op basis van de voorrangsregels en vastgelegde ordeningscriteria. Meer informatie over hoe de plaatsen verdeeld worden.

Hou rekening met de volgende tips om meer kans te maken op een plaats:

  1. Neem als 1ste keuze een school met genoeg vrije plaatsen voor de voorrangsgroep van je kind.
  2. Kies meerdere scholen. De Nederlandstalige scholen in Brussel zijn populair: soms is er te weinig plaats. Kies daarom verschillende scholen bij de aanmelding, zo maak je meer kans op een plaats.
  3. Bekijk het filmpje over hoe de plaatsen verdeeld worden na de aanmeldingen. Dit kan je helpen om je gekozen scholen te rangschikken bij de aanmelding.
  4. Alleen als je aanmeldt voor het kleuter- of lager onderwijs: kies scholen die dicht bij je huis of werk liggen. In het secundair onderwijs heeft de afstand geen invloed.
  5. Alleen als je aanmeldt voor het kleuteronderwijs: meld alle kinderen aan die geboren zijn in 2022. Hoe jonger het kind start in het kleuteronderwijs, hoe meer kans op een plaats. Kinderen geboren in 2021 die nu pas aanmelden, hebben veel minder kans op een plaats.

Terug naar boven