OKAN (anderstalige nieuwkomers)

Text

Hoe schrijf je je kind in in een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) in Brussel? Op deze pagina lees je hoe en wanneer je dit doet:

Wat is OKAN?

OKAN staat voor ‘onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers’. Anderstalige nieuwkomers zijn kinderen en jongeren die nog niet lang in België wonen en die niet voldoende Nederlands spreken of begrijpen om de lessen te kunnen volgen. Via het onthaalonderwijs kunnen deze leerlingen zo snel mogelijk Nederlands leren.

OKAN wordt georganiseerd in het basisonderwijs en in het secundair onderwijs. Meer informatie over OKAN in Brussel

Welke kinderen moet je inschrijven?

Is je kind een anderstalige nieuwkomer en is het tussen 5 en 18 jaar oud? Dan is het verplicht om naar school te gaan vanaf de 60ste dag dat het in België verblijft. Ook als je kind geen officiële verblijfspapieren heeft, heb je het recht om je kind in te schrijven in een school. Voor kinderen tussen 2,5 en 5 jaar is dat onderwijs niet verplicht, wel sterk aanbevolen.

Meer informatie over de leerplicht voor kinderen met een andere nationaliteit.

Terug naar boven

Hoe inschrijven?

Je hebt het recht om je kind in te schrijven in de school van je keuze. Elke school moet een anderstalige nieuwkomer inschrijven als die aan de toelatingsvoorwaarden voldoet en als de school niet volzet is. Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden.

Inschrijven in het basisonderwijs

Wil je je kind inschrijven in het onthaalonderwijs in een Nederlandstalige kleuter- of lagere school in Brussel? Contacteer de school waar je je kind wilt inschrijven. Is er geen plaats? Contacteer het LOP Brussel Basisonderwijs om na te gaan waar er nog plaats is.

Inschrijven in het secundair onderwijs

Wil je je kind inschrijven in het onthaalonderwijs in een Nederlandstalige secundaire school in Brussel? In Brussel organiseren vier scholen onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers:

  1. Don Bosco Brussel (Sint-Pieters-Woluwe)
  2. GO! Meertalig Atheneum Woluwe (Sint-Pieters-Woluwe)
  3. Hoofdstedelijk Instituut Anneessens-Funck (Brussel)
  4. Sint-Guido Instituut (Anderlecht)

De contactgegevens van de OKAN-scholen en meer informatie over hun aanbod vind je via de scholenzoeker.

Bekijk het overzicht vrije plaatsen (selecteer bij leerjaar ‘OKAN’). Is er nog plaats? Contacteer de school waar je je kind wilt inschrijven. Is er geen plaats? Contacteer dan het LOP Brussel Secundair Onderwijs om na te gaan waar je je kind nog kunt inschrijven.